expertise

Biologische houtwormbestrijding

Eén van de paradepaardjes van ons bedrijf is onze biologische houtwormbestrijding. 

Het principe van biologische ongediertebestrijding is al even eenvoudig als effectief. Bij deze bestrijdingsmethode worden natuurlijke, biologische vijanden van bepaalde ongewenste indringers ingezet. Deze antagonisten worden als nuttige factor gebruikt om specifieke populaties ongedierte in te perken en tot een minimale omvang te reduceren.

Bij gewas- en voorraadbescherming wordt deze techniek met onder meer inzet van verschillende soorten sluipwespen al vele jaren gebruikt. Iedereen heeft al wel eens gehoord van het inzetten van lieveheersbeestjes tegen bladluizen of ganzen tegen buxusmot.

Sinds enkele jaren worden ook in de erfgoedsector specifieke sluipwespen, Spathius exarator, ingezet om houtborende insecten te bestrijden. De techniek waarbij deze inheemse insekten voor dit specifieke doeleinde wordt gekweekt en gecontroleerd wordt uitgezet is ondertussen in detail gemonitord en onderzocht en kan haar meerwaarde zowel in literatuur als in praktijk bewijzen.

Sinds het voorjaar van 2018 is Remmen BVBA exclusief verdeler van deze techniek voor België.

Biologische houtwormbestrijding: een techniek met vele voordelen

Een biologische houtwormbestrijding heeft verschillende voordelen die de beperkingen van de gangbare methodes aanvult. Een conventionele houtwormbestijding met injectie of verneveling van gifpreparaten is enkel geschikt voor kleine en handelbare objecten. Het insecticide moet immers tot bij de houtworm gebracht worden om doeltreffend te zijn. 

Gifgasbehandelingen zijn extreem belastend voor mens en milieu, kunnen historische objecten aantasten en zien wij liever niet meer in de praktijk toegepast. Net zoals bij gifpreparaten blijkt ook resistentie op te treden en de mogelijkheden van gifgas te beperken.

Andere bestrijdingstechnieken zoals warme lucht en de zuurstofarme methode zijn efdfectief maar duurder, arbeidsintensief en beperkt in toepassingsmogelijkheden.

Bij een biologische bestrijding vindt de antagonist zelf de houtworm en gaat hierbij erg nauwgezet en trefzeker te werk. Het grootste voordeel ligt voor de hand: een vakkundige biologische bestrijding is een techniek zonder chemische residuen. De uitvoering van de behandeling is eenvoudig en zonder risico's voor object en omgeving. Hiernaast kan het object tijdens de behandeling onverpakt in situ blijven.