projecten

Een Antwerps winkelinterieur van De Coene

Topkwaliteit Art Deco van Belgische bodem

De originele winkelinrichtingen van het Sint-Andriespand in Antwerpen op de hoek van de Nationalestraat en de Kammenstraat werd door ons gerestaureerd. De onvervalste Art Deco inrichting is het werk van de toenmalige 'NV De Kortrijkse Kunstwerkstede, GEBROEDERS DE COENE' en werd gemaakt in het interbellum.

Een monumentale trap

De trap in het Sint-Andriespand neemt een erg centrale plaats in in het winkelinterieur. Ze is opgebouwd uit mahonie- en eikenhout en met schellak gepolitoerd. Vooral de afwerking had te lijden onder verhuizingen en intensief gebruik van klanten.

Een deel van de trap werd gedemonteerd om gebroken panelen te lijmen, ontbrekende ornamenten werden bijgemaakt en de afwerking werd bijgewerkt.

Voorzetbeglazing

In de winkelruimte op de eerste verdieping wordt de inkijk vanop de straat verminderd door twaalf elegant uitgevoerde voorzetramen met figuurglas. Hiervan werden door ons twee verdwenen exemplaren gereconstrueerd, de rest werd gerestaureerd. Ook deze ramen werden uitgevoerd in het voorname mahoniehout en met een indrukwekkend oog voor detail opgevat. Deze kenmerken werden natuurlijk overgenomen bij de reconstructies.

Een lambrisering met eikenhoutimmitatie

De lambriseringen en raamomlijstingen in de winkel zijn gemaakt uit naald- en populierenhout en 'lincrusta' ornamenten. Hierbovenop zijn ze afwgewerkt met een olieverftechniek die eikenhout imiteert. De lambriseringen waren gedeeltelijk overschilderd met een vlakke, grijze verf die erg contrasteerde met de verfijnde originele afwerking. Op de overschilderingen werd de eikenhoutimmitatie met traditionele technieken gereconstrueerd, de lacunaire originele parementen werden plaatselijk geretoucheerd.

Een wandmeubel

Voor een wandmeubel werd een ontbrekende deur gereconstrueerd. Deze deur werd gekopieerd van een van de bestaande deuren van het meubel. Hiervoor gebruikten we de beste keuze Honduras mahonie zodat de tekening van de reconstructie erg nauw aansluit bij de originelen.