projecten

"Galvanplastie was in die tijd een nieuwe en goedkope techniek om beelden te maken"

Sinterklaasbeeld Grote Markt Brussel

Sinterklaasbeeld, ook wel `De Bisschop` genoemd afkomstig van het dak van Huis de Vos op de Grote Markt te Brussel

Op de Unesco site Grote Markt Brussel stond tot 2008 een beeld van Sinterklaas op het pand in de hoek (huis De Vos). Het beeld is in een aantal opzichten uniek. Eind 2017 werd het werk om dit beeld te restaureren aan ons gegund. 

Het beeld werd in 1883 ontworpen door Jean-André Laumans en werd uitgevoerd als Galvanoplast door de firma Electro-Métallurgie uit Laken. De techniek was in die tijd goedkope en nieuwe techniek om beelden te maken, waarbij men elektrolytisch een metaal in een geleidende mal liet neerslaan. In het geval van het sinterklaasbeeld gaat het om koper, dat nadien voorzien werd van een backing met lood. 

Het beeld werd verstevigd met smeedijzeren banden en met smeedijzeren doken op het dak geplaatst. Tijdens de restauratie van de gevel van Huis de Vos in 2008 werd de erg slechte toestand van het beeld duidelijk en werd het net op tijd van de gevel gehaald om ongelukken te voorkomen. Sindsdien lag het beeld in de stedelijke reserve, te wachten op restauratie. 

Een gevaarlijke toestand

Het originele beeld verkeerde in zeer slechte staat; de galvanoplastie- techniek geeft dan wel een goedkope en snelle oplossing voor het vervaardigen van kunstwerken, het resultaat is lang niet zo kwalitatief als brons of geslagen metaal. 

De koperen laag is poreus en niet erg stevig. Het is een wonder dat het beeld er nog stond, want ook de dragende, smeedijzeren structuur in het beeld was bijna volledig vergaan.

Restauratie

We verwijderden de oude smedijzeren draagstructuur en maakten een nieuwe in RVS op maat. Deze plaatsten we in het beeld om een nieuw stabiel geheel te krijgen. 

De buitenkant werd gereinigd en geretoucheerd. Het originele beeld is geplaatst in de Sint-Niklaaskerk te Brussel.

Kopie in brons

Het originele beeld was te zwak om terug op de gevel aan de Grote Markt te plaatsen. Een deel van opdracht bestond erin een kopie in brons te maken en die op de gevel te plaatsen.