Team

EMBRACING THE FASCINATION FOR TECHNIQUES & AESTHETICS

Klaas Remmen

Metaalexpert

Klaas Remmen heeft een passie voor metalen. De aard en chemische eigenheid van het materiaal drijft hem, de extractie, opbouw en degradatieprocessen fascineren hem. Het omgaan met de natuur en schoonheid van metalen ziet hij als een bijna filosofische kwestie.

Klaas studeerde af als master in conservatie en restauratiewetenschappen aan de Artesis hogeschool Antwerpen (huidig Universiteit Antwerpen). Bijkomend volgde hij 6 jaar avondschool smeden aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen.  De studie naar historische technieken leidde hem over de hele wereld tot bij smeden van Australië tot Siberië. Hij is autodidact metallurgie en is discontinue bezig met een praktische studie naar historische staalsoorten, met name kroezenstaal, ook wel Wootz of Bulat genoemd.  

Praktische vaardigheden in metaalbewerking, zowel high-tech als traditioneel zijn de sterkste competenties van Klaas. Tezamen met een uitgebreide materialenkennis en theoretische achtergrond en niet beroerd om iets uit te zoeken komen we tot een oplossing voor elk probleem.

Klaas geniet van de schoonheid in het leven, zowel door de mens gemaakt als van de natuur. Hij is sinds 2009 een actief lid van JAP vzw, een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor maatschappelijk kwetsbare jongeren, doormiddel van avontuurlijke ontspanning (zie www.japadventure.be). Klaas is lid van de 'Beroepsvereniging voor conservators - restaurateurs van kunstvoorwerpen' (APROA-BRK) en de 'Wetenschappelijk-technische groep voor aanbevelingen inzake bouwrenovatie en monumentenzorg Nederland - Vlaanderen' (WTA Nederland - Vlaanderen)

Bekijk onze projecten
Contacteer Klaas

Martijn Remmen

Houten erfgoed

Martijn Remmen is gefascineerd door geschiedenis. Het samengaan van techniek, technologie, tradities, cultuur en natuur in een historisch kader maakt wat wij als een onmiskenbaar onderdeel van onze identiteit ervaren: ons erfgoed. Zowel de materiële als immateriële kanten van dit erfgoed interesseren hem mateloos maar zijn passie ligt bij houten objecten en houtbewerking. 

In 2011 studeerde hij af als master 'Conservatie en Restauratie' aan de Artesis Hogeschool te Antwerpen, thans Universiteit Antwerpen. Hier koos hij voor de specialisatie hout en polychromie en studeerde af met de thesis 'Documentatietechnieken bij onderzoek naar bewerkingssporen op houten objecten'. Een onderzoek over sporen die gereedschappen nalaten tijdens hun bewerkingen, hun documentatie en hoe ze iets kunnen vertellen over hoe een constructie tot stand is gekomen. Hierna studeerde hij verder aan dezelfde instelling in de studierichting Monumenten- en landschapszorg. In het kader van deze opleiding studeerde hij een ruime tijd aan de Università degli studi di Genova om zich te bekwamen in inzicht en restauratie van bouwkundig erfgoed. Momenteel werkt hij aan zijn afstudeerproject onder de huidige vorm van deze masteropleiding, 'Erfgoedstudies' aan de Universiteit van Antwerpen.

De sterktes van Martijn situeren zich vooral op vlak van expertise in houten constructies en kunstwerken, een diepgaand materiaaltechnisch inzicht en een uitgebreide praktische ervaring in uitvoering van houtbewerking en restauratiewerken. Het identificeren van aspecten met erfgoedwaarde in historische bouwsels en een praktische adviesverlening inzake herbestemming en restauratieopties. 

Martijn is actief lid van de  'Beroepsvereniging voor conservators-restaurateurs van kunstvoorwerpen APROA-BRK', de 'Wetenschappelijk-Technische groep voor Aanbevelingen inzake bouwrenovatie en monumentenzorg' WTA VLaanderen-Nederland en steunend lid van verschillende erfgoedorganisaties.

Bekijk onze projecten
Contacteer Martijn