Huis Versteylen, Turnhout

Een historisch interieur van de vuurzee gered

Na een brand werd het interieur op de benedenverdieping van dit 19e-eeuwse herenhuis gedeeltelijk verwoest. Het pand is beschermd als monument, waardoor er na opmaak van de schade een grote restauratie-ingreep van start kon gaan.

De imposante, naaldhouten lambrisering in het achterste vertrek was van een uitzonderlijke kwaliteit maar was na de brand jammer genoeg zwart geblakerd en deels verkoold. Het geheel werd voorzichtig gedemonteerd, waarna de zware conclusie viel dat een deel van de originele stukken te ver heen was. De te redden onderdelen werden grondig gereinigd waarbij de verkoolde sectie van het oppervlak werd verwijderd. De andere stukken werden opnieuw vervaardigd naar origineel model, waarbij alle profielen meticuleus gereconstrueerd werden.

Op enkele afgeschermde zones werden nog sporen van een vernislaag met de historische afwerking van het hout teruggevonden. Op basis hiervan werden de nieuwe en originele stukken op kleur gebracht. Alles werd afgewerkt met een vernislaag naar historisch recept.

Share the Post:

Related Posts