Keizer Karelschouw, Brugse Vrije

De keizer op zijn troon

Al in 2000 viel een stuk lijstwerk van het plafond naar beneden en was daar in stukken uiteen gestort. Uit de brokstukken was een ding meteen duidelijk; het hout was erg aangetast door de bonte knaagkever Xestobium Rufovillosum en vertoonde naast boorgangen ook plaatselijk verpoedering.

Het in 2000 resulterende onderzoek vormde de basis van het restauratiedossier dat uiteindelijk pas in 2024 van start ging. De beelden en het overige, fragiele snijwerk werden voorzichtig gedemonteerd en in een anoxiebubbel behandeld tegen houtworm. De resterende constructiedelen konden niet gedemonteerd worden en werden in situ behandeld door het plaatselijk toepassen van microgolfstraling, waardoor het hout in de kern tot 55°C verwarmd werd.

Dit was het uitgelezen moment om ook de beelden en constructie verder onder de loep te nemen! We voerden een materiaaltechnisch en historisch onderzoek uit in de hoop een zicht te krijgen op de originaliteit van de stukken. Met behulp van onder andere dendrochronologisch onderzoek, konden we enkele vaststellingen in oude bronnen zelfs weerleggen

Na de anoxiebehandeling werden alle breuken en andere kleine defecten hersteld. Voornamelijk de bandenrollen zijn erg fijn uitgewerkt en vertoonden daardoor op veel plekken breuken en scheuren. De stukken werden vervolgens opnieuw gemonteerd volgens de originele methode. Alle ingrepen werden uitgevoerd met historische technieken en materialen.

Share the Post:

Related Posts