Lusters Shomre Hadas

De luister terug in de luster. Restauratie van het koperwerk van de grote synagoge Shomre Hadas

De synagoge Shomre Hadass in Antwerpen werd gebouwd van 1892 tot 1893 en is een constructie in neo-moorse stijl. Het ontwerp is een resultaat van Ernest Stordiau (1855-1937), een architect die voornamelijk bekend is voor zijn in art-nouveau stijl opgetrokken woningen in Zurenborg. De volledige restauratie van de synagoge ging in 2017 van start en omvatte naast stabiliteitswerken ook een uitvoerige restauratie van het interieur.

Een belangrijk deel van de collectie van de synagoge, bestaat uit 37 messing lichtarmaturen, waarvan een groot aandeel voorzien van glas-in-lood panelen. Het koperwerk was bruin geworden en de bekabeling was verouderd.

De lusters moesten terug een glanzend en geel uiterlijk krijgen waardoor polijsten een must was. Alle lusters en andere lichtarmaturen werden gedemonteerd tot op het kleinste onderdeel. De onderdelen werden per type geïnventariseerd en de beschadigde stukken werden hersteld. 

Vervolgens werd alles gepolijst om een glanzend oppervlak te bekomen. Hierna reinigden we alle onderdelen om alle restanten van polijstmiddel te verwijderen. Nadat deze voor een tweede maal werden ontvet kon een transparante vernislaag worden aangebracht. 

De kleinere typen lusters werden volledig in het atelier gemonteerd. De grotere exemplaren werden in situ gemonteerd. De glazen panelen reinigden we in situ aan de synagoge gereinigd en werden na montage pas in de lusters geplaatst.

Share the Post:

Related Posts