Kruisbeeld, Sint-Jan-de-Doperkerk Paal

Religieus erfgoed in kleur hersteld

Het kruisbeeld aan de noordwand van de Sint-Jan-de-Doperkerk in Paal was door toedoen van vocht en onder invloed van de elementen plaatselijk aangetast. Voornamelijk de onderkant van het kruisbeeld vertoonde verregaande houtaantasting en moest deels vervangen worden. Er werd een eikenhouten invulling vervaardigd die afgeschuind werd aangebracht om de insijpeling van vocht te voorkomen. 

Bij de afname van de oude verflagen, kon de originele kleurenstelling van het kruis achterhaald worden. Aan de hand van historische technieken, werkten we het hout af met enkele lagen olieverf, waarna enkele details verguld werden. Het gietijzeren Jezusbeeld werd plaatselijk hersteld, gestraald en na het aanbrengen van een beschermlaag afgewerkt met drie verflagen. Ook het dakje waaronder het kruisbeeld zich bevindt, namen we onder handen en werd met olieverf afgewerkt. 

Het houten kruis tijdens schilderen met olieverf.
Share the Post:

Related Posts