Tongewelf Sint-Martinuskerk Zaventem

Een verborgen zicht op een eeuwenoude kerk

Verborgen boven het 18e-eeuwse, gotische kruisribgewelf van de Sint-Martinuskerk in Zaventem, zit nog een vroeg 17e-eeuws tongewelf met historisch pleisterwerk en zelfs muurschilderingen. De schildering is fragmentarisch aanwezig en beeldt vermoedelijk het Laatste Oordeel uit.

Het gewelf is in een relatief ongeschonden staat bewaard gebleven. Om de interne structuur van het hout na te gaan, werd er echter een beknopt onderzoek uitgevoerd. Hierbij maakten we gebruik van resistograafmetingen om de hardheid en de interne toestand van het hout in kaart te brengen.

Op basis van het materiaaltechnisch onderzoek en de metingen, konden de probleemzones aangegeven worden. De bovenkant van het gewelf werd grondig gereinigd om het microklimaat onder het dak te bevorderen. Enkele balken balken verkeerden in kritieke toestand en werden vervangen of chemisch hersteld.

Share the Post:

Related Posts