Hekwerk Stadhuis Lier

Smeedijzer als pronkstuk van de voormalige lakenhal

Het smeedijzeren hekwerk dat de voorkant van het Stadhuis van Lier siert, werd in de 18e eeuw door J. P. Van Baurscheit ontworpen. Het hekwerk bestaat uit een merkwaardige combinatie van een smeedijzeren structuur met daarop bevestigde ornamenten uit gedreven koper. De smeedijzeren constructie vertoonde corrosie, mechanische schade en breuken. De koperen ornamenten waren plaatselijk verdwenen, hingen los en zorgden voor doorgedreven corrosie op enkele elementen.

Het hekwerk werd volledig gedemonteerd en in het atelier tot haar kleinere componenten ontmanteld. De ornamenten uit gedreven koper werden afgenomen, waarna we het smeedijzer ontlakten en fijn straalden om de aanwezige verflagen en onzuiverheden te verwijderen. Waar nodig werden herstellingen uitgevoerd en aanvullingen gesmeed. Tot slot brachten we een beschermlaag en enkele laklagen aan op het smeedijzer.

De koperen onderdelen werden afzonderlijk behandeld en geschilderd en met boutjes terug gemonteerd, om zo een later onderhoud mogelijk te maken.

Share the Post:

Related Posts