Loden putti Opera Antwerpen

Een ode aan de poëzie. De bekroning van de Antwerpse opera onder de loep genomen

Het vroeg 20e-eeuwse operagebouw van Antwerpen wordt bekroond door een monumentale kithara (snaarinstrument) met twee putti met muziekinstrumenten als belichaming van de poëzie. Alle onderdelen van de beeldengroep zijn uit gedreven en gesoldeerd lood vervaardigd.

Aan de hand van materiaaltechnisch onderzoek konden we vaststellen dat sommige onderdelen steeds opgevuld zijn om hun vorm te behouden. De kithara had een houten steunstructuur, de putti waren met gewapend beton opgevuld. Enkel de festoen bestond uit een open loodconstructie.

Het lood van de putti vertoonde verontrustende scheuren en barsten in het materiaal, hoogstwaarschijnlijk het gevolg van betonrot van de opvulling. Door hun slechte staat werd er besloten de behandeling door te voeren. De beelden werden gedemonteerd en in atelier onder handen genomen. Hiervoor verwijderden we alle beton van de binnenkant van het lood en konden scheuren en barsten hersteld worden. Voor de hermontage ontwikkelden we een steunconstructie met ronde staven en geperforeerde plaat die waar nodig simultaan met de afbraak van de betonstructuur aangebracht werd.

Tot slot werden de putti met behulp van een kraan teruggeplaatst en verankerd.

Share the Post:

Related Posts